Keuze

Schilderles 20191130 bij Liesje van den Berk

Opdracht: pak een kunsttijdschrift (Elephant, Fukt) en kies in 2 minuten een werk uit dat je aanspreekt. Medecursisten reflecteren op je keuze, waarom jij dit hebt gekozen.
Keuze was het werk Sooner or Later (oil on canvas 2013) van (voor mij onbekende) Xie Lei.
Het werk is 170 x 220 cm.
Deze opdracht is eveneens bedoeld om met elkaar naar kunstwerken te kijken die door ons, met alle verschillen, intuïtief zijn geselecteerd en te bespreken wat er op het doek gebeurt en welke indruk dit op jou als kijker achterlaat.

Xie Lei - Sooner or Later - oil on canvas 2013

“Abstract – paletmes – werken met wit – diepte – lagen – kleur – ritme – richting” waren de observaties van de medecursisten. Mijn keuze voor dit werk werd gezien mijn eigen werk goed begrepen.

(foto van werk Xie Lei is afkomstig van http://www.annedevillepoix.com/fr/artistes/oeuvres/35/xie-lei)

 

Ga vervolgens aan de slag met wat je hebt meegenomen van deze oefening.
En toen ontstond dit werk (70×50, acryl).

Op wit vel 200gr. heb ik eerst een aantal vlakken met lichte kleuren (titaanwit, licht napelsgeel, titaanbuff en zilver) met paletmes aangebracht, met reliëf van afgekrabde gedroogde verf, toen de zwarte vlakken glad met kwast aangebracht. De zwarte kleur is samengesteld uit parelgroen, gebrande omber, pruisisch blauw en klein beetje ivoorzwart, om het ‘levend’ te houden. Daarna weer met de lichte kleuren deels over de zwarte vlakken heen. De titaanbuff is van een schuimige korrelige structuur die veroorzaakt is door een afwijkende ph waarde in het water dat gebruikt is om de verf te maken. Tussendoor met de föhn gewerkt om de verf en het door het paletmes veroorzaakte reliëf te drogen en om kleurvermenging tegen te gaan.