Losse toets

Schilderles 20191207 bij Liesje van den Berk

Naar aanleiding van een vraag van een medecursiste vorige week is vandaag de opdracht meer met een losse toets te werken. We bekijken twee werken waarin met een losse toets is gewerkt, die van veraf gedetailleerd lijken, maar van dichtbij uit vlekken verf blijken te bestaan. In het impressionisme werd ook heel erg naar kleur en kleurbeleving gekeken. Er zit veel meer kleur in voorwerpen dan onze hersenen hebben aangeleerd. We hebben het in principe niet nodig om veel kleuren te onderscheiden. Vergelijk de vele benamingen die de Inuit hebben voor wit. Dit is nodig om in de omgeving van de Inuit te overleven (een ijsberg kunnen onderscheiden van een ijsbeer, soorten sneeuw etc).
In plaats van een beeld te maken door contouren te trekken en deze ‘in te kleuren’ is het interessanter een beeld op te bouwen uit losse toetsen van je kwast.

Hans de Bruijn, Waterlelievijver, 2018, olieverf op doek, 210 x 400 cm

(afbeelding afkomstig van tableaumagazine.nl)

 

 

 

Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) At the Fireside, 1875 oil on canvas

 

 

 

 

Vandaag doe ik weinig met de opdracht. Ik maak een werk dat qua opzet lijkt op het werk van vorige week; ik was benieuwd of ik een zelfde effect van gelaagdheid en diepte kon bereiken met de kleur blauw als met zwart wit. Ik maak met pruisisch blauw gladde donkere stukken op het witte vel met kwast en meng daarna allerlei tonen blauw (kobaltblauw, koningsblauw, groenblauw, pthaloblauw, pruisisch blauw met wit, titaanbuff en napelsgeel licht) op het vel met paletmes. Ik heb ook permanent blauw violet op mijn palet maar deze overheerst snel. Tussendoor zet ik de föhn op het werk om sneller te kunnen werken.
Het is wel heel erg blauw. Als ik zeg te ergeren aan het paars doet Liesje de suggestie om nog een kleur, bijv rood toe te voegen. Ik heb nog roze/rood op mijn palet van vorige week en breng op 4 plekken een veegje roze/rood aan op het werk. Dat werkt goed.

Nu ik het werk van vorige en deze week naast elkaar zie denk ik dat het zwart witte rustiger aandoet omdat de kleur wit niet teveel tonen heeft. De lichte stukken op het werk van vandaag doet niet rustig aan omdat in die stukken zelf ook veel toonverschil zit, en ik dat ook grof door elkaar heb getrokken met het palet mes. Met een beperkter kleurenpalet zou misschien wel een zelfde effect kunnen worden bereikt. Ook zit er minder relief in het blauwe werk.