Oliepastel

Schilderles 20191214 bij Liesje van den Berk

Het artikel Color me Deeply In het tijdschrift Elephant laat werk zien van kunstenaars die met oliepastel werken. Werken met oliepastel levert vaak felle intense kleuren op. We krijgen uitleg over het materiaal pastel, softpastel en oliepastel.
Oliepastel is niet hetzelfde als wasco, wasco of waskrijt is gebaseerd op (bijen)was en kleurpigmenten, bij oliepastel is daar nog een percentage olie aan toegevoegd. Oliepastel is zachter dan wasco en je kunt er beter kleuren mee mengen.

Het onderstaande werk ontstond. Ik heb bewust een beperkt aantal kleuren oliepastel gebruikt, aquablauw, donkerblauw, lichtviolet, donkerviolet, donkerroze en lichtroze.
In de eerste opzet waren er meer witte open plekken op het papier en was ik van plan om met aquarel in de open plekken te werken, om zo met het afstoten van vetkrijt en verf op waterbasis te spelen. Halverwege bleken er een viertal witte ‘ballen’ goed te werken in een ritme en besloot ik dit meer toe te passen.
Met het paletmes heb ik op sommige plaatsen krassen in het oliepastel gemaakt.

Het was al een hele tijd geleden dat ik met oliepastel had gewerkt en was leuk om te doen.