Transformatie

Online Schilderles 20200530 bij Liesje van den Berk

De vierde online schilderles begint met een videofragment van een interview met Olphaert den Otter, waarin hij vertelt over zijn werk. Het werk van den Otter bestaat uit een film van het proces van transformatie, omdat in het proces zijn werk ontstaat maar ook weer vernietigd wordt. Het begint met een leeg doek en eindigt daar ook weer mee.
Elke fase van een werk wordt vernietigd door de volgende fase totdat het niet meer verder kan en het werk ‘dood gaat’, het versmeert wordt tot ‘niets’.
Olphaert geeft in deze pdf meer informatie over zijn manier van werken en de gedachten er achter.

In de les gaan we hiermee aan de slag, om het herkenbare te transformeren in het onherkenbare en te onderzoeken, te ervaren wat ‘te ver gaan’ is en hoe dit ook weer nieuwe inzichten op kan leveren.

We maken om de 10 minuten foto’s en zetten die in de appgroep. Het materiaal van vandaag is pastelkrijt, omdat hiermee werken snel verzadiging kan bereiken, ook afhankelijk van het papier dat je gebruikt.We gaan in lagen werken en de opdracht is telkens om door te werken tot dat het niet meer gaat, te ver gaat en zelfs ‘lelijk’ wordt.
Op dat punt gekomen gaan we, weer in fases, het werk ‘schilderend’ uitgummen.

Ik heb al in geen jaren pastelkrijt gebruikt, het zit nog in de doosjes van schilderbenodigdheden winkel Aarts uit Lisse. Het zijn de pastelkrijtjes van Rembrandt die ik voor mijn verjaardag vroeg en kreeg toen ik 17, 18 was. Het is wennen om te werken met dit materiaal, ook omdat er niet snel toevalligheden optreden, zoals ik dat wel met verf ervaar.

 

En het eindresultaat van de les, waarin flink gegumd is. Nog niet alles is uitgegumd, maar dat zou je wel kunnen bereiken.